Energiebesparing levert verschillende voordelen op. Het milieu profiteert ervan dankzij minder CO₂-uitstoot. De voorraad natuurlijke brandstoffen slinkt minder snel. En uw portemonnee heeft er ook nog baat bij.

Een juiste afstelling van de cv-installatie is van invloed op haar energieverbuik en dus op uw energiekosten. Behalve de juiste afstelling van uw cv-installatie zijn er nog enkele manieren om het energiegebruik terug te dringen.

Bijvoorbeeld: stel de kamertemperatuur zodanig in dat het voor u persoonlijk behaaglijk is. Elke graad hoger dan noodzakelijk betekent circa 6% meer energieverbruik. Pas ook de temperatuur van de ruimte aan voor het doel waarvoor deze is bestemd. Het is bijvoorbeeld niet altijd noodzakelijk dat een slaapkamer of ongebruikte kamer op 20 ºC wordt gebracht.

Warmwatertemperatuur

Stel de warmwatertemperatuur niet hoger in dan noodzakelijk.

Dit geldt ook voor een cv-toestel/boilercombinatie. Warmwatertemperaturen hoger dan 60 ºC leiden tot onnodig energieverbruik en hogere onderhoudskosten door toename van verkalking.

Temperatuurverlaging

Verlaag de kamertemperatuur van de centrale verwarming gedurende de nachtrust en uw afwezigheid.

Dit kan eenvoudig en betrouwbaar door een klokthermostaat met individueel in te stellen tijdprogramma’s te gebruiken. Stel gedurende de verlagingsperiode de temperatuur van de centrale verwarming maximaal 5 graden lager in dan de normale temperatuur.

Meer dan 5 graden brengt geen hogere besparing, omdat, door de sterkere afkoeling, meer energie nodig is om de woning weer op temperatuur te brengen. Alleen bij een langere afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, loont het om de verlagingstemperatuur lager in te stellen. Let er op dat in de winter geen gevaar voor bevriezing kan ontstaan.

Regelapparatuur niet afdekken

Zorg ervoor dat de kamer(klok)thermostaat of thermostatische radiatorkranen niet worden afgedekt door meubels of gordijnen.

Er moet ongehinderd lucht langs de radiatorkranen kunnen stromen. Thermostatische radiatorkranen kunnen met bijvoorbeeld afstandvoelers worden uitgerust, waardoor deze ook juist regelen wanneer er een gordijn voor hangt.

Ventileren

Open tijdens de stookperiode het raam alleen voor ventilatie en niet om de temperatuur te regelen.

Een korte tijd het raam geheel open is effectiever dan de hele dag het raam op een kier. Zet tijdens de ventilatieperiode de kamer(klok)thermostaat lager en/of sluit de thermostatische radiatorkranen in de ruimte waar geventileerd wordt. Door deze maatregel is een uitstekende luchtverfrissing mogelijk zonder dat de woning onnodig afkoelt door energieverlies.